Култово

без спам няма хляб, без хляб няма акъл, без акъл няма SEO … следователно > без спам няма SEO

Автор : kalin.sqa.bg
Повод : SEO has no future!
Извод : Надайте се :-)

Posted by oggin
at май 9, 2008

Реклама без пари

Това го снимах днес на трамвайна спирка на цар Борис. 135 евро , реклама от едната страна. Общо 270 евро за цялата. Предполагам … цената е за месец. Замислих се … колко ли от тези пари ще отидат в общината ?

После срещнах Станко от Абонаменти.com . И с него се заговорихме за реклама. Бил спрял да рекламира в Google Adwords. В началото един абонат му излизал сумата X (забравих да попитам дали мога да спомена сумите). Две години по късно инвестицията в Google Adwords, за привличане на един единствен клиент за някакъв си абонамент стигнала почти 5 пъти X. Като се замисля май Adwords гълта повече от печалбата му. :-(

Най-накрая мотаейки се около Славейков, докато чаках да си взема още един МаксТелеком модем (вече искат 100 лева за модема), отидох в БТК да подпитам мога ли да си сменя моята PCMCIA Vivatel data trafic card с USB устройство. Обявената цена за придобиване на USB джаджата беше 99 или 139 лева в зависимост от времето за което се абонираш. На въпроса ми мога ли да си купя само USB устройството и да си продължа договора ми избълваха цена от 339 лева ??? Бе тия са луди. Към момента почти всичките ми комуникации са през БТК / Vivatel (нали са спонсори на ЦСКА :-) ), но с подобно отношение може и да последвам съветите от рекламата със Слави :-)

Минах и през iStyle на Раковски 151, да видя какво ново в Apple. Йовко беше писал че има MacBook-чета евтинджос за по 1739 лв с ДДС. Докато размишлявах дали да се сдобия с едно таквоз, се оказа че са свъшили. И не знам до сряда дали още ще го искам или просто ще дам на някой да ми донесе един Air от щатите.

P.S. Мултирама не работи , ремонтират я нещо. А Наско Янев докладва че са пуснали новия брой на списание .NET

Posted by oggin
at май 9, 2008

Removal from Google’s index

Removal from Google’s index или какво става като не слушате Ники Бачийски (с нов домейн - честито) да си ъпдейтвате wordpress-a :-)

Dear site owner or webmaster of …,

While we were indexing your webpages, we detected that some of your pages were using techniques that are outside our quality guidelines, which can be found here: http://www.google.com/webmasters/guidelines.html. This appears to be because your site has been modified by a third party. Typically, the offending party gains access to an insecure directory that has open permissions. Many times, they will upload files or modify existing ones, which then show up as spam in our index.

The following is some example hidden text we found at … :

rate Consolidation loan personal student America bank loan student California home loan mortgage mortgage, Countrywide home inc loan Home savings and loan bank Secured uk home loan Guaranteed loan student Federal direct student loan consolidation Loan pay student? Compare equity home loan rate Cash fast loan online payday: Hawaii home equity loan Bad credit personal loan canada Colorado

[...]

In order to preserve the quality of our search engine, we have temporarily removed some of your webpages from our search results. Currently pages from … are scheduled to be removed for at least 30 days.

We would prefer to have your pages in Google’s index. If you wish to be reconsidered, please correct or remove all pages (may not be limited to the examples provided) that are outside our quality guidelines. One potential remedy is to contact your web host technical support for assistance. For more information about security for webmasters, see http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2007/09/quick-security-checklist-for-webmasters.html.

When you are ready, please visit https://www.google.com/webmasters/tools/reinclusion?hl=en to learn more and submit your site for reconsideration.

Sincerely,
Google Search Quality Team

Тази сутрин, мой познат със спортен блог ми препрати писъмцето от Google. Разбира се че не е ново за мен и не успях да припадна, както му се е случило на него :-)

Писмото е изпратено до следните получатели :

contact@ime-na-domain.com; info@ime-na-domain.com; support@ime-na-domain.com; webmaster@ime-na-domain.com; ime-na-domain@gmail.com (???)

N.B. : Ако не използвате Google Webmaster Tools, за да могат от Google Search Quality Team да си кореспондират с вас на подобни теми - задължително създайте и проверявайте един от тези мейлове към домейна си - contact, info, support, webmaster. Интересното в случая е защо Google са решили, че ако нямате тези пощи, поне задължително ще имате поща с името на домейна си в gmail.com

Блогът е на няколко години и след като го бях оптимизирал в началото, а след това го пуснах за добавяне по директории и социални мрежи, дълго време не го бях поглеждал. По думите на собственика му обаче, за англоезичен в блог, в силно конкурентна среда се е развивал повече от прилично. И всичко това до преди седмица в която блога е успял да излезе на 1-во място по ключовата си фраза при търсене от google.com. Разбира се , радостта се е оказала кратка. На следващия ден се е сринал до 80-90-та позиция и там си е престоял до любезното писмо от Google Search Quality Team.

Предполагам че някъде по това време, лоши хора са успели да се възползват от някоя дупчица в сигурността на Wordpress 2.1.2 (ще го убия този) и са сложили въпросният код. Някой красавец (респективно конкурент), веднага е докладвал на тайфата на Matt Cutts и те като никога са взели спешни мреки :-)

N.B. От написаното до тук се извеждат и два съвсем разумни съвета.

1. Трябва да следим за всяко обновяване на wordpress и да се прави update колкото може по-бързо.
2. От време на време е добре да си разглеждаме source кода на сайтовете. Огромни масиви от скрити линкове се виждат и с просто око :-)

След като вече пооправих кода в блога на моя човек, сега правя update до последна версия на Wordpress (2.5.1) и в понеделник ще пускам до Google reinclusion request

И все пак ми е много интересно дали сайтовете peltarion.com и artdorks.com чиито връзки бяха набухали в блога са получили или ще получат някакво Google наказание ???

P.S. Докато добавях блога в Google Webmaster Tools за да го пусна “for reconsideration” видях че съм получил нещо в Message center:

We can only send you messages about sites Google knows you own. To make sure you’re getting messages for all the sites in your account, go to the Dashboard and click Verify next to each site you want to verify. This will ensure you’ll see any new messages relating to your sites.

Пак с тяхното verify … що ли не вземат да си го оправят , вместо да ни тормозят през ден ?

Posted by oggin
at май 9, 2008

Brain Story

Brain Story - страхотен филм на BBC в 6 части. Заслужава си ! :-)

Останалите серии на Brain Story са тук

Posted by oggin
at май 8, 2008

Блог на нула

Няма и месец след като сложих рекламки и добавих няколко URL-та в моят микроблог той се изплати напълно за година напред

Сметката :

домейн - 70.40 лева - годишно
хостинг - 35 лева за година

Статистика :

След 2 месеца в които запазвам цитати от интересни статии от блоговете които чета, не в някоя социална мрежа (social bookmark site тип del.icio.us, както правих до началото на март), цялата инвестиция от 105.40 лв се изплати напълно и имам над 500 уникални посетителя на ден, при средно 780 посещения от Google Bot в денонощие. Предполагам че в следващите 10 месеца общите приходи от това да запазвам интересните неща които чета в нета ще надминат чисти 1000 долара. Съвсем не лоша сума за неправене на нищо :-)

Отново се замислям , какво спечелих за няколко години в които bookmark-вах интересните и важни за мен неща в delicious ? А заслужава ли си някакви си там Yahoo-вци когато им е кеф да слагат nofollow и всячески да се подиграват с потребителите си … срещу нищо ?

Всъщност … след година ще правя равносметката отново и тогава ще се види прав ли съм бил или не. Засега нещата стават добре и по моят начин. Но при всички положения, ми се види по-добре да получавам 1000 долара годишно от това да не ги получавам :-)

btw нека обадя пръв, че днес Бого издаде един чисто новичък свой проект blognime.com. Както е тръгнал бъдещият евродепутат ще окупира всички хубави идеи за услуги за блогъри в родината :-)

p.s. не ми се отваря нова тема по въпроса, но вече го виждам на доста места и нещо ми убягва смисъла. Последният случай е в блога на най-великата фенка на яицазимитпо лъгуг - Caribiana (с кеф и признателност и слагам линк отново).
Та … моля ако някой знае (срещу бутилка от к’вото пие на първия задоволително отговорил) нека ми сподели не противоречи ли на CC лиценза , банера на copyscape

Posted by oggin
at май 7, 2008